ENDODONTIE (TRATAMENT LA RADACINA)

Definitie Endodontie:


Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de prevenirea, diagnosticul si tratarea afectiunilor pulpei dentare, radacinilor dentare si regiunii periapicale (tratament punga puroi).

Practicile inovatoare din domeniul endodontiei reusesc astazi sa salveze un dinte care altfel ar fi trebuit extras.

Avantaj tratament endodontie PeterDent-Art:

- sterilizarea canalelor (la tratamentele traditionale se utilizează doar dezinfectante, rezultă remanenta bacteriană si risc de recidivă crescut)
- număr redus de sedinte (in majoritatea cazurilor 1 sedintă)
- risc de recidivă foarte scăzut
- absenta durerii
- regenare tisulară periapicală (vindecare osoasă în jurul rădăcinii) rapidă

Datorita echipamentului ultramodern, al laserului din dotarea clinicii de stomatologie PeterDent-Art, tratamentul granulomului periapical (punga de puroi în jurul rădăcinii) se realizeaza fără rezectie (operatie) apicală.


Explicatie: in mod conventional, tratamentul granulomului dentar periapical presupune efectuarea unor rezectii (operatii).

Avantajele tratamentului cu laser endodontie fata de rezectie:


Endodontie
- lipsa inciziei (tratamentul laser nu necesită interventii la nivelul gingiei si osului)
- lipsa durerii si sângerării
- număr de sedinte: doar o sedinta
- vindecare tisulară periapicală rapidă
- risc de recidivă redus laserul permite tratamentul granuloamelor periapicale si în cazul dintilor pluriradiculari care nu pot fi supusi rezectiei.

Cazul I Endodontie - tratament chist radicular (punga de puroi in jurul radacinii)


Endodontie
Pacientul s-a prezentat la clinica noastra prezentand la dintele in cauza un tratament in radacina efectuat necorespunzator, fapt care a determinat aparitia unui chist care se observa pe radiografie in jurul radacinii dintelui (asemanator cu o caciulita neagra).

Ulterior tratamentului cu laser se observa disparitia chistului si refacerea osoasa in jurul radacinii, pacientul nereprezentand recidive ulterioare.

In caz contrar efectuarii tratamentului cu laser, pacientul ar fi fost supus unei interventii chirurgicale laborioase de extirparea chistului.

Cazul II Endodontie - efectele negative ale utilizarii materialelor necorespunzatoare


Endodontie

Pacientul se prezinta cu o obturatie (plomba) incorect efectuata care a periclitat vitalitatea dintelui si a produs pacientului o inflamatie pulpara manifestata prin durere intensiva. Obturatia de canal se observa ca o dunga ce strabate radacina pana la varf.

Prin efectuarea tratamentului cu laser se suprima durerea si infectia dispare DOAR intr-o sigura sedinta.

Prin efectuarea tratamentului FARA laser, pacientul ar fi fost supus la mai multe sedinte de tratament, reusita lor nefiind sigura si riscul de formare a unui chist (ca in cazul #1) crescut.

Cazul III Endodontie - remedierea tratamentului in radacina incorect efectuat


Endodontie
Pacienta se prezinta la clinica PeterDent Art prezentand la molar un tratament in radacina incorect efectuat (durata tratamentului - doua luni), fapt vizibil pe radiografie ca doua linii albe, una dintre ele neajungand pana la varful radacinii.

La modul general tratamentul in radacina la molar este dificil datorita canalelor curbe si multiple, un tratament corect putandu-se obtine doar cu ajutorul tehnicii de varf si indemanarii personalului medical.

La clinica noastra, pacienta beneficiaza de retratarea molarului intr-o singura sedinta rezultatul fiind vizibil pe radiografie, obturatia de canal ulterioara sterilizarii cu laser ajungand pana la varful radacinii curbate.