📆 Programați-vă ONLINE
📞 sau sunând la +40 746 794 473

COROANE DENTARE

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare reprezinta acei dinti falsi aplicati in cavitatea bucala, care cu ajutorul tehnicilor moderne capata un aspect si o naturelete de invidiat. Aceste coroane dentare care sunt defapt niste coroane de substitutie indeplinesc roluri diverse, de la restaurarea functioanala a arcadelor dentare ( atunci cand se aplica pe dintii vecini zonei edentate formand un "podulet") pana la restaurari estetice de inalta acuratete, in acest caz se recurge la coroane dentare, chiar si in situatiile in care dintii sunt intacti dar valoarea lor etestica nu se preteaza dezideratelor pacentului cu privire la aspectul lor dento facial. Acesta este cazul vedetelor de la Hollywood si al persoanelor ale caror job impune o anumita imagine. In ambele cazuri mentionate, coroanele dentare trebuie sa indeplineasca principiile generale:


- biomecanic;

- functional;

- estetic.

Tipurile de coroane dentare

Coroana dentara nu este suficient doar sa fie frumoasa intrucat cu dintii nu doar zambim, ci ii supunem zilnic sarcinilor mecanice cum ar fi masticatia, la care acestia trebuie sa "spravietuiasca". In functie de scopul la care trebuie sa se preteze, aceste coroane dentare sunt efectuate din materiale diferite, pot fi metalo-ceramice, zirconiu cu ceramica sau integral ceramice. Oricare dintre aceste variante tehnologice de efectuare trebuie sa se preteze principiilor mentionate mai sus. Nu exista material ideal care sa le intruneasca pe toate, totusi coroanele pe schelet de zirconiu sunt pana acum cele care bifeaza cele mai multe puncte forte. Beneficiul major al acestora il constituie pe langa estetica de lux si biocompatibilitatea cu tesuturile dentare proprii.
Prin adaptibilitate perfecta la nivelul gingiei confera ideea de dinte natural si pe de alta alta parte zirconiul fiind un material nealergen (este de fapt un cristal) nu va produce niciodata reactii gingivale, uneori intalnite in cazul coroanelor pe schelet metalic. Pe langa cele mentionate aici, veti gasi mai multe informatii despre coroane de zirconiu in articolul destinat acestora pe care il gasiti la capitolul coroane de zirconiu. Pe langa aceste coroane dentare efectuate pe schelet de zirconiu, exista si alte materiale cum ar fi ceramica pe schelet metalic nobil (aur-platina) sau nenobil (crom-cobalt). Acestea se preteaza cazurilor in care se urmareste o restaurare biomecanica rezistenta menita sa suporte presiuni masticatorii mai mari decat in cazul zirconiului.
Ceramica pe schelet nobil inlocuieste zirconiul atunci cand acesta nu poate fi aplicat (zone supuse presiunilor masticatorii mari sau multi dinti lipsa) intrucat ar supune lucrarea riscului de fractura. Scheletul de aur-platina este de asemenea biocompatibil cu tesuturile dentare si de asemenea ofera posibilitatea aplicarii ceramicii de lux.


Cum alegem coroana dentara?

Alegerea tipului de coroane dentare se face de catre medicul dentist, acesta tinand cont atat de considerentele functionale ale cazului clinic in cauza cat si de cel estetic. Personalul medical al clinicii Peterdent-art va alege solutia optima pentru ca zambetul dumneavoastra sa fie unul de invidiat !