📆 Programați-vă ONLINE
📞 sau sunând la +40 74 6794473

A FOG GRANULOMA

Mi a fog granuloma ?


A népiesen “foggyökéri gennyzacskónak” nevezett fog granuloma, a szájüreg olyan gócbetegsége, amely, megfelelő kezelés hiányában,  komoly problémákat okozhat a közel helyezkedő fogakban valamint a test más, távolabb elhelyezkedő szerveiben is.

 Hogyan alakul ki?


Ez az állapot sokszor elhanyagolt fogszuvasodás eredményeképpen alakul ki, vagy a helytelenül kivitelezett kezeléseknek köszönhető. Első stádiumban genny képződik a foggyökér csúcsánál, amelyet a szervezet, helyi immunitásának köszönhetően letokol és egy ún. oszteoszklerotikus burokkal vesz körül. Így védekezik a csont e genny ellen. A legnagyobb probléma az, hogy gyakran a granuloma fogcisztává  fejlődik, amely tovább növekedhet anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatna. Gyakran előfordul, hogy túl  későn fedezik fel, amikor már nem lehet  invazív beavatkozásos módszerek nélkül rendbehozni.  Könnyen disgnosztizálható, egy egyszerű vizsgálattal amelyet a fogorvos és a radiológus javasolhat. A foggyökér csúcsánál látható egy „fekete folt” , amelyet egy vékony fehér csík vesz körül, amely a burok körvonala.

Kezelés


Bármilyen fog granulomát időben kell kezelni ahhoz, hogy ne legyenek szövődményei. A ciszta méreteinek függvényében a fogorvos eldönti, hogy milyen kezelés szükségeltetik. A leggyakoribb azonban, a  periapikális rezekálás, amely eléggé invazív beavatkozás (először felvágják a fogínyt, majd átfúrják a csontot, eltávolítják a gennyet, majd összevarják)  és a beteget műtéti kockázatnak teszi ki, valamint a visszaesés veszélye is fennáll.

Lézeres megoldás (műtétmentes)


Pontosan ezért a Peterdent-art csapata szívesen néz elébe ezeknek a problémáknak és a lézeres kezelést ajánlja a periapikális ciszta kezelésére. Ezt a módszert már 10 éve alkalmazzuk klinikánkon,  98 %-os sikerrel. A Peterdent-art csapata a legnagyobb odaadással  foglalkozik betegeivel és fájdalommentes, magas esztétikai standardoknak megfelelő kezeléseket biztosít.